Europa League – Club Brugge kan zich geen misstap veroorloven tegen AEK Athene

Europa League - Club Brugge kan zich geen misstap veroorloven tegen AEK Athene

Club Brugge gaat morgenavond (20u45) in eigen stadion in de heenwedstrijd van de play-offronde van de Europa League tegen AEK Athene op zoek naar een goede uitgangspositie. Blauw-zwart wil zo vermijden voor het eerst in vier seizoenen geen Europees najaar te kunnen afwerken. De terugwedstrijd in Athene vindt volgende week donderdag 24 augustus (om 20u00) plaats. Na de uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League, door het Turkse Basaksehirspor, werd Club Brugge doorverwezen naar het vangnet van de Europa League. Daarin moeten de Bruggelingen eerst nog een play-offronde overleven, alvorens door te stoten naar de poulefase. Het mislopen van die groepsfase zou sportief (en financieel?) een kleine ramp zijn voor blauw-zwart. De laatste keer dat Club Brugge al voor het einde van de zomer klaar was met Europees voetbal, was in het seizoen 2013-2014. Toen struikelde Club (met de Spanjaard Garrido als coach) over het nietige Poolse Slask Wroclaw.

Tegenstander is het Griekse AEK Athene. De Grieken tellen met halve Belg Viktor Klonaridis en de Zweed Astrit Ajdarevic (ex-Standard) twee oude bekenden in hun rangen, maar mogen niet onderschat worden. De club uit de hoofdstad finishte de play-offs in Griekenland vorig seizoen als tweede en bereikte zo – net als Club Brugge – de derde voorronde van de Champions League. Daarin was het Russische CSKA Moskou over twee wedstrijden te sterk.

Voorlopig zijn enkel Anderlecht en Zulte Waregem al zeker van Europees voetbal dit najaar. De Brusselaars zijn als landskampioen rechtstreeks geplaatst voor de poulefase van de Champions League. Bekerwinnaar Zulte Waregem mag automatisch starten in de groepsfase van de Europa League. Bij uitschakeling van Club Brugge zou voor het eerst in negen seizoenen de Belgische vertegenwoordiging in Europa (vanaf de groepsfases) beperkt blijven tot twee teams. AA Gent en KV Oostende werden beiden in de derde voorronde van de Europa League al uitgeschakeld. Vorig seizoen startten – met Club Brugge in de Champions League en Anderlecht, AA Gent en Racing Genk in de Europa League – nog vier Belgische teams aan de Europese groepsfases.

bron: Belga