Duitse minister dreigt met quota voor vrouwen in topfuncties

Duitse minister dreigt met quota voor vrouwen in topfuncties

De Duitse minister van Familiezaken, Katarina Barley, stelt de Duitse bedrijven voor een ultimatum. Als ze over een jaar nog niet meer vrouwen in hun directies hebben opgenomen, dreigt ze quota in te voeren. “Ik geef het bedrijfsleven nog een jaar om het zelf te regelen”, zegt de sociaaldemocrate in een interview met de krantengroep Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). “Als het tegen dan nog niet gelukt is, zullen we via de wet tussenbeide komen.” Volgens haar hinkt Duitsland geweldig achterop als het op vrouwen in topfuncties aankomt.

“Ik zou geen probleem hebben met quota voor vrouwen in directiefuncties bij bedrijven”, benadrukt de minister in volle verkiezingscampagne. “We hebben jarenlang kunnen zien dat vrijwillige doelstellingen niet werken.” Haar partij, de SPD, is geen favoriet voor de verkiezingen van 24 september. Mogelijk komt de partij in de oppositie terecht.

Sinds januari 2016 moeten overigens wel al een honderdtal grote beursgenoteerde Duitse bedrijven minstens 30 procent vrouwen aanstellen in hun toezichtsraad, een orgaan dat vergelijkbaar is met de raad van bestuur bij ons.

bron: Belga