Brusselse strafuitvoeringsrechtbank beslist op 24 augustus over doodrijder Merel De Prins

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) beslist op 24 augustus of Muhammed Aytekin (22) uit Schaarbeek, die in oktober 2015 de Merel De Prins (12) doodreed in Vilvoorde, terug moet naar de gevangenis. De man was een vijftal maanden geleden door de SURB vrijgelaten, omdat hij een ernstige oogziekte heeft, maar volgens het Brusselse parket is zijn toestand zodanig verbeterd dat hij weer in staat is om zijn straf uit te zitten. Zijn advocaat, meester Yannick De Vlaemynck, betwist dat en vraagt een tegensprekelijk medisch onderzoek. Merel De Prins werd eind oktober 2015 aangereden in Vilvoorde toen ze de straat overstak. De man die haar had aangereden, Muhammed Aytekin, nam eerst de vlucht naar het buitenland, maar gaf zich nadien toch aan bij de politie. De jongeman had nooit een rijbewijs gehaald, maar had wel 7 keer een rijverbod opgelegd gekregen.

Op 26 januari jongstleden veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank Aytekin nog tot een effectieve celstraf van 5 jaar, maar korte tijd nadien werd de jongeman vrijgelaten nadat 3 artsen hadden vastgesteld dat hij een zware oogziekte heeft en dat hij dreigde blind te worden als hij in gevangenis bleef. Het Brusselse parket liet Aytekin onderzoeken door een wetsgeneesheer en stelde op basis van dat verslag dat zijn toestand zodanig verbeterd was dat hij weer in staat is om zijn straf uit te zitten.

“Maar dat verslag is niet tegensprekelijk en die arts is geen oogarts-specialist”, zegt meester De Vlaemynck. “Ik wil minstens een tegensprekelijk onderzoek door een gespecialiseerde oogarts.”
Volgens meester De Vlaemynck heeft zijn cliënt al twee operaties ondergaan aan zijn ogen en wacht hem nog een derde. “Maar als die mislukt, zal hij definitief blind zijn. Daarom proberen de artsen hem voorlopig op een andere manier te behandelen.”

bron: Belga