Betogende violist vrijgelaten in Venezuela

Betogende violist vrijgelaten in Venezuela
Betogende violist vrijgelaten in Venezuela

De jonge Venezolaan die bekend werd door viool te spelen op de betogingen tegen het bewind en die eind juli werd gearresteerd, is dinsdagavond vrijgelaten na een detentie van negentien dagen. Dit heeft de procureur-generaal van Venezuela bekendgemaakt. “Violist Wuilly Arteaga werd voorlopig vrijgelaten na een verzoek van het Openbaar Ministerie, dat ingewilligd werd door de rechtbank die met de zaak belast is”, verklaarde procureur-generaal Tarek William Saab op zijn Twitter-account. Alfredo Romero, directeur van de ngo Foro Penal die de zaak van Arteaga volgt, zei dat de jongeman ’s nachts door militairen werd vrijgelaten in een wijk in het oosten van Caracas waar vaak gemanifesteerd wordt tegen de macht. “Ze hebben Wuilly vrijgelaten en nu vinden we hem niet”, zei Romero.

Wuilly Arteaga (23) werd op 27 juli opgepakt en drie dagen later door een rechtbank in de hoofdstad aangeklaagd wegens het aanzetten tot betogen en het bezit van een stof waarmee brand kan worden gesticht. Romero ontkent dat de jongeman zo’n stof bij zich had.

Arteaga werd het symbool van de betogingen die ruim vier maanden geleden begonnen om het aftreden te eisen van president Maduro. Hij zei dat hij met zijn viool “een boodschap van vrede” wou geven door midden in het geweld bij de betogingen te spelen waarbij sinds 1 april 125 doden vielen. Sinds het begin van de manifestaties zijn volgens de organisatie Foro Penal ongeveer 5.300 mensen opgepakt, van wie een duizendtal nog steeds vastzit.

Bron: Belga