Belgen in het buitenland - Uitblinker Dries Mertens zet met Napoli Nice opzij

Met een vroeg doelpunt en een strafschopovertreding die op hem begaan werd, was Dries Mertens woensdagavond bij Napoli uitblinker in de heenwedstrijd van de Play-offronde in de Champions League tegen Nice. Het werd 2-0 in het kolkende Napolitaanse San Paolostadion. Mertens zette thuisploeg Napoli tegen Nice al in de dertiende minuut op voorsprong, door doelman Yoan Cardinale subtiel uit te kappen en vervolgens zonder fout af te werken. De Napolitanen lieten een kans liggen om met een nog geruster gemoed richting Zuid-Frankrijk te trekken, want ze hadden makkelijk een keer of vijf kunnen scoren. Ook Mertens miste enkele doelkansen, waaronder een knappe omhaal.

Middenin de tweede helft schonk Mertens zijn ploegmaat Jorginho (71.) wel een strafschop, door na een geslaagde infiltratie neer te gaan op de rand van de zestien. Vijf minuten later mocht de Leuvenaar gaan rusten. Zijn ploegmaat Kalidou Koulibaly, ex-Genk, speelde wel de hele partij. Dat deed bij tegenstander Nice ook voormalig Standard-verdediger Bonfim Dante. Ook na een rode kaart voor Vincent Koziello (80.) en een tweede keer geel voor Pléa (80.) kon een indrukwekkend Napoli tegen negen man zijn voorsprong niet uitbreiden tot een score die de terugwedstrijd overbodig zou maken.

Bij Olympiakos stonden Guillaume Gillet en Vadis Odjidja in de basiself tegen het Kroatische Rijeka. Nadat de Braziliaan Héber de Kroaten vlak voor de rust (43.) op voorsprong had gebracht, was het Odjidja die in de tweede helft (67.) met een stevige pegel van op twaalf meter gelijk maakte. Drie minuten later werd hij gewisseld. Gillet speelde de hele wedstrijd, die uiteindelijk op 2-1 eindigde na een laat doelpunt van Alaixys Romao (94.). Mehdi Carcela (ex-Standard) en Marko Marin (ex-Anderlecht) verschenen beiden aan de aftrap, spelmaker Marin werd door coach Besnik Hasi na 75 minuten naar de kant gehaald.

Celtic haalde het zonder de geblesseerde Dedryck Boyata met ruime 5-0 cijfers tegen FC Astana uit Kazachstan. Bij de bezoekers speelde Junior Kabananga de hele wedstrijd.

In de wedstrijd tussen de kleine ploegen boekte Hapoel Beer-Sheva een 2-1 thuiszege tegen Maribor. Bij de bezoekers speelden Marko Suler (ex-Gent) en Martin Milec (ex-Standard) de hele wedstrijd.

Club Brugge-killer Basaksehir bleek in eigen huis niet opgewassen tegen FC Sevilla. Eljero Elia (64.) scoorde voor de Turkse club, Escudero (16.) en Ben Yedder (84.) bezorgden Sevilla echter een uitstekende uitgangspositie voor de terugwedstrijd van komende week.