Ster uit ‘Game of Thrones’ lanceert oproep: “stop met huskies te kopen”

Peter Dinklage vraagt fans van 'Game of Thrones' om geen huskies meer te kopen
AFP / R. Beck

Het immense succes van ‘Game of Thrones’ heeft een onverwachte bijwerking. De verkoop van huskies boomt, al worden de dieren ook steeds vaker achtergelaten. 

Dierenrechtenorganisatie PETA doet daarom een beroep op Peter Dinklage om de fans van de serie te overtuigen om twee keer na te denken voor ze een huskie aanschaffen.

Direwolven

“Aan alle geweldige fans van ‘Game of Thrones’: gezien de enorme populariteit van de ‘direwolven’ begrijp ik waarom veel mensen tegenwoordig huskies kopen”, stelt de acteur, die in de serie Tyrion Lannister speelt.

“Maar asielen laten weten dat velen onder hen achtergelaten worden. Dat gebeurt wel vaker wanneer honden impulsief aangekocht worden, zonder besef van wat ze allemaal nodig hebben.”

Foto HBO

Huskies zijn typische sledehonden die uiterlijk veel gelijkenissen vertonen met de ‘direwolven’ uit de reeks. Vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is de verkoop ervan de laatste jaren erg toegenomen.

Volgens PETA gebeurde in het verleden al iets gelijkaardigs toen ‘101 Dalmatians’, ‘Beverly Hills Chihuahua’, ‘Legally Blonde’ en ‘Men in Black’ uitkwamen. Ook toen piekte de verkoop van de hondenrassen die in die films de show stalen. Niet veel later nam ook het aantal achtergelaten dieren fors toe.