Vijfentwintigduizend pelgrims verwacht in Lourdes

Vijfentwintigduizend pelgrims verwacht in Lourdes
Vijfentwintigduizend pelgrims verwacht in Lourdes

Vandaag worden in het Franse bedevaartsoord Lourdes 25.000 pelgrims verwacht voor de traditionele bedevaart op Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Er zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht, al zijn die al minder zwaar dan in 2016, toen verschillende aanslagen plaatsvonden in Frankrijk. Lourdes, in het zuidwesten van Frankrijk, is een van de belangrijkste katholieke bedevaartsoorden ter wereld. Elk jaar reizen ongeveer 4 miljoen mensen naar het heiligdom. Er werden 300 veiligheidskrachten gemobiliseerd om de bedevaart veilig te laten verlopen. Dat zijn er 200 minder dan in 2016, het jaar waarin in de buurt van Rouen een priester werd vermoord en 86 doden vielen bij de aanslag op de nationale feestdag in Nice. De driehonderd agenten, gendarmes en militairen zullen patrouilleren in de stad, terwijl de luchtpolitie het heiligdom bewaakt.

Om de pelgrims beter te controleren, is het aantal toegangspoorten naar het heiligdom verminderd van twaalf naar drie, en er werden veiligheidspoorten geïnstalleerd. Om mogelijke aanslagen met auto’s te vermijden, wordt het verkeer het grootste deel van de dag onderbroken aan het heiligdom, en werden barricades opgezet.

“In heel het land geldt nog steeds een verhoogd terreurniveau. Zelfs al wordt Lourdes niet specifiek gezien als doelwit, houden we daar toch rekening mee”, aldus de autoriteiten. Om 10 uur vindt een mis plaats in Lourdes, en in het begin van de namiddag wordt aan de Grot van Massabielle, waar Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous zou verschenen zijn, gebeden voor Frankrijk en de wereld.

Bron: Belga