UGent opnieuw eerste Belgische universiteit op wereldranking

UGent opnieuw eerste Belgische universiteit op wereldranking

De Universiteit van Gent is net als vorig jaar en het jaar daarvoor de eerste Belgische universiteit in de “Academic Ranking of World Universities”. De Gentenaren prijken op de 69ste plaats, zeven plaatsen lager dan vorig jaar. De KU Leuven volgt op plaats 90. De rangschikking is opgesteld door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai. Voor de puntentelling wordt onder meer rekening gehouden met het aantal wetenschappelijke publicaties en prijzen voor professoren en met het aantal papers dat is opgenomen in de Science Citation Index.

Bovenaan de lijst prijken als vanouds de grote Amerikaanse instellingen Harvard en Stanford. De Britse University of Cambridge vervolledigt de top drie. De eerste niet-Engelstalige universiteit is het Swiss Federal Institute of Technology in het Zwitserse Zürich, op de negentiende plaats.

De eerste Belgische instelling is opnieuw de universiteit van Gent, op plaats 69. Daarmee doen de Gentenaren het wel iets minder goed dan vorig jaar, toen ze nog de 62ste plaats konden bemachtigen. De KU Leuven volgt op plaats 90, drie plaatsen hoger dan vorig jaar.

Verder staan de universiteit van Louvain-la-Neuve (tussen plaats 101 en 150), de Brusselse ULB (151-200), de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel (beide 201-300) en de universiteit van Luik (301-400) in de top 500.

bron: Belga