Nu al 85 kinderen omgekomen in Indiaas ziekenhuis door gebrekkige zuurstoftoevoer

Nu al 85 kinderen omgekomen in Indiaas ziekenhuis door gebrekkige zuurstoftoevoer
Nu al 85 kinderen omgekomen in Indiaas ziekenhuis door gebrekkige zuurstoftoevoer

Afgelopen weekend zijn nog eens 25 kinderen om het leven gekomen in een ziekenhuis in India vanwege een tekort aan zuurstoftoevoer. In totaal kwamen in een week tijd zo al 85 kinderen om, zo blijkt uit een nieuwe balans van de autoriteiten. Volgens de Indiase media kwamen de kinderen om vanwege een gebrek aan zuurstof bij de pediatrische diensten van het ziekenhuis van Gorakhpur. Het bedrijf dat de zuurstofflessen levert aan het ziekenhuis zou daarmee gestopt zijn omdat het ziekenhuis nog voor miljoenen roepies aan openstaande facturen zou hebben, waarvan er sommige dateren uit november. De politie verklaarde zaterdag dat de zestig -de vorige slachtofferbalans- kinderen niet door een gebrek aan zuurstof zouden zijn overleden.
“Ik kan twaalf overlijdens bij kinderen bevestigen op zaterdag en dertien op zondag”, aldus de nieuwe directeur van het ziekenhuis P.K Singh maandagavond. De autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de overlijdens en de onderbreking van de zuurstoftoevoer in het ziekenhuis.
De openbare ziekenhuizen in India zijn overvol. Patiënten moeten zelfs voor kleine ingrepen rekening houden met enorme wachtlijsten, en ze moeten vaak een bed delen met een andere patiënt. Wie het kan, vermijdt openbare ziekenhuizen en trekt naar een privékliniek, al kost een raadpleging er gemiddeld 1.000 roepie (meer dan 13 euro), een enorm bedrag voor miljoenen Indiërs, die moeten rondkomen met minder dan twee euro per dag.

Bron: Belga