In Turkije gearresteerde Belg kwam uit Molenbeek

De Belgische terreurverdachte die de Turkse politie vorige donderdag heeft opgepakt in Istanboel is Molenbekenaar Mehdi A. (24). Dat bevestigen bronnen bij de Belgische veiligheidsdiensten vandaag. Turkse media schrijven dat de man gelinkt wordt aan terreurgroep IS.
Bronnen bij de Turkse politie, geciteerd door het Turkse staatsagentschap Anadolu, zeggen dat antiterreureenheden de man hebben opgepakt tijdens een operatie tegen IS in de Fatih-wijk. Hij zou er een bomaanslag beraamd hebben. De man was in 2014 naar Syrië gereisd, samen met vrouw en kind, om zich aan te sluiten bij IS. Hij stond geseind door Interpol.

Bronnen bij de veiligheidsdiensten in ons land zeggen dat Mehdi A. op de OCAD-lijst stond, onder categorie 1. Dat betekent dat hij vermoedelijk verblijft in Syrië of Irak. Bovendien was Mehdi A. één van de 251 namen op de nationale lijst van terreurverdachten, van wie tegoeden en economische middelen bevroren zijn. Hij zou in Istanboel opgepakt zijn samen met zijn vrouw en twee kinderen. Blijkbaar was de man in Syrië voor een tweede keer vader geworden.

Over zijn eventuele uitlevering aan België heerst nog onduidelijkheid. In elk geval zal het Turkse gerecht nu eerst zijn gang gaan. Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen zegt dat Mehdi A. een actieve rekruteerder was binnen het netwerk van de beruchte Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Zerkani werd vorig jaar door het Brusselse hof van beroep nog veroordeeld tot vijftien jaar cel. Mehdi A. was volgens zijn informatie, die bevestigd werd aan Belga, bovendien een neef van Khalid Ben Larbi, een van de twee teruggekeerde Syriëstrijders die in januari 2015 werden gedood bij de antiterreuractie in Verviers.

Bron: Belga