Geweld Charlottesville – Trump haalt uit naar “alt-left” tijdens persconferentie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag teruggeblikt op de woelige periode sinds het extreemrechts protest in Charlottesville het leven heeft gekost aan een vrouw die kwam betogen tegen de extreemrechtse bijeenkomst. Trump blijft er bij dat de schuld zowel bij de betogers als tegenbetogers ligt. Dat deed hij zaterdag ook al toen hij het geweld “aan vele kanten” veroordeelde. De president vroeg zich af waarom de media en politici enkel de “alt-right” veroordeelden maar met geen woord repten over de “alt-left” die “geen enkel berouw tonen”. Dat het bijna 48 uur duurde vooraleer Trump de schuld voor de dood van een 32-jarige vrouw bij de zogenaamde “white supremacist” en neonazi’s legde, was ingegeven door de de presidents hang naar feiten. Hij wou alle feiten op een rijtje zetten vooraleer hij er zich over uitsprak, aldus Trump.
Vier dagen na de feiten had Trump alles nog eens overlopen en kwam hij tot de vaststelling dat er toch twee “slechte” kanten aan het verhaal zijn. Want waarom bleven media en politici zo stil over het geweld van “alt-left”? “Er was een groep aan de andere kant die zonder toelating een aanval uitvoerde”, zei Trump. “Het geweld kwam langs beide kanten.”
Dat bracht de president bij de protesten die volgden op het geweld in de rest van de Verenigde Staten waarbij manifestanten onder meer in Durham, in de staat North-Carolina, een standbeeld van een soldaat van de Confederatie naar beneden haalden. “George Washington had slaven. Gaan we het standbeeld van George Washington ook naar beneden halen?”, vroeg Trump zich af.
De toespraak lokte veel negatieve reacties uit op sociale media. David Duke, voormalige leider van de Ku Klux Klan, kon de woorden van Trump wel smaken. “Bedankt President Trump voor uw eerlijkheid en moed om de waarheid over Charlottesville te vertellen en de linkse terroristen van BLM (Black Lives Matter, nvdr.) en Antifa te veroordelen.”

bron: Belga