Fipronil in eieren – Twee bijkomende laboratoria geaccrediteerd voor onderzoek

In het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van fipronil in Belgische pluimveebedrijven zijn twee bijkomende laboratoria geaccrediteerd. Dat meldt het kabinet van minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V). De regering had eerder al laten weten dat het meer laboratoria wilde accrediteren, zodat het onderzoek naar fipronil sneller kan verlopen. Maandag al werd de accreditatie van het labo Primoris uitgebreid. Vanaf woensdag is ook LOVAP geaccrediteerd om de aanwezigheid van fipronil in eieren te onderzoeken.
Beide laboratoria kregen die accreditatie versneld, nadat minister Peeters de bevoegde instelling Belac opdracht had gegeven om de aanvragen sneller te behandelen. Bedoeling is om de capaciteit van het fipronilonderzoek op korte termijn uit te breiden. Verwacht dat nog andere laboratoria een uitbreiding van hun accreditatie zullen vragen.
“Zowel in het belang van de volksgezondheid als voor de betrokken bedrijven is het nodig om snel over voldoende controlecapaciteit te beschikken. De versnelde afhandeling van accreditatie-aanvragen laat toe om op zeer korte termijn bijkomende laboratoria in te schakelen voor analyses”, reageert de minister.

bron: Belga