China zal belangen verdedigen wanneer VS handelsrelaties schaadt

China zal belangen verdedigen wanneer VS handelsrelaties schaadt

China heeft de VS gewaarschuwd tegenmaatregelen te nemen indien de VS de handelsrelaties zouden schaden door sancties op te leggen. Daarvoor heeft het ministerie van Handel dinsdag gewaarschuwd. Het ministerie drukt ook zijn “diepe ongerustheid” uit. De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende maandag een memorandum waarin hij aan handelsvertegenwoordiger Rober Lighthizer vraagt om te bekijken of er nood is aan een onderzoek naar vermoedelijke oneerlijke handelspraktijken door China. Lighthizer verklaarde kort nadien dat er wel degelijk een onderzoek komt en dat er “indien nodig maatregelen genomen zullen worden om de toekomst van de Amerikaanse industrie te beschermen”, aldus CNN. Het gaat om de eerste stap in een proces dat Trump zou toelaten om bijvoorbeeld Chinese import extra te belasten.
“De Amerikanen zouden de huidige Chinees-Amerikaanse economische en handelsrelaties en de samenwerking moeten koesteren”, reageert het Chinese ministerie van Handel in een persbericht. “Elk handelsprotectionisme van de VS zal de bilaterale economische en handelsrelaties schaden, net als de belangen van bedrijven aan beide kanten.” Het ministerie hoopt dat de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger “de objectieve feiten zal respecteren en behoedzaam zal handelen”.
“Indien de VS de feiten naast zich neerleggen, de regels voor multinationale handel niet respecteren en acties ondernemen die de handels- en economische betrekkingen tussen beide landen zullen schaden, zal China nooit op zijn lauweren rusten, maar toepasselijke maatregelen nemen om de legitieme rechten en belangen van China resoluut te beschermen”, klinkt het nog.
Maandag waarschuwde China ook al dat “beide kanten zouden verliezen in het geval van een handelsoorlog” tussen China en de VS.

bron: Belga