Bourgeois in zuidelijk Afrika – Minister-president verkiest leeuwenkop(je) in Kaapstad

Bourgeois in zuidelijk Afrika - Minister-president verkiest leeuwenkop(je) in Kaapstad

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft dinsdag, in het kader van een Vlaamse missie in zuidelijk Afrika, een bezoek gebracht aan het project “All Women Recycling” in Kaapstad. Kwetsbare vrouwen maken er met behulp van Vlaams ontwikkelingsgeld kleurrijke cadeaudoosjes uit PET-flessen. Die “kliketyklik”-boxen worden in Zuid-Afrika verkocht aan bijvoorbeeld toeristen, maar het overgrote deel is bestemd voor uitvoer. Bourgeois verkoos -weinig verrassend misschien- een doosje met een leeuwenkop, als cadeautje voor het thuisfront. All Women Recycling startte bijna tien jaar geleden, als een kleine, sociale onderneming bedoeld voor alleenstaande en/of werkloze moeders. Intussen is het project commercieel leefbaar: het biedt een inkomen aan een 14-tal vrouwen. Meer nog, er wordt zelfs gedacht aan uitbreiding naar andere regio’s in Zuid-Afrika.
Door het opzetten van inzamelpunten in scholen, versterkt het project ook het milieubewustzijn en draagt het bij tot schonere townships. In 2015 werden maar liefst 450.000 PET-flessen verwerkt tot cadeauboxen. Zo’n 90 procent van de “kliketyklik”-boxen wordt verkocht in Europa, Australië en de Verenigde Staten.
Het project past zowel in de vorige landenstrategienota van de Vlaamse regering, toen de nadruk lag op sociale economie, als in de nieuwe strategienota, waarbij de nadruk ligt op de strijd tegen klimaatverandering. Vlaanderen financiert het project via de internationale organisatie SEED, dat tot 2018 zo’n 1 miljoen euro ontvangt.

bron: Belga