Kleine nucleaire oorlog kan effect opwarming aarde terugdraaien

Kleine nucleaire oorlog kan effect opwarming aarde terugdraaien
Foto Pixabay

Mocht het ooit tot een nucleaire oorlog komen, dan zou dat het begin betekenen van een afkoeling van de aarde en een dramatische terugval van de neerslag. Dat zou wereldwijde honger en ziektes met zich meebrengen, voorspellen experts.

Met de Verenigde Staten en Noord-Korea die met getrokken raketten tegenover elkaar staan is een nucleaire oorlog niet ondenkbaar. De inzet van zo’n wapens zou niet enkel heel wat mensenlevens kosten, ook ons milieu zou er erg onder lijden. Onderzoekers van de NASA denken zelfs dat het de opwarming van de aarde tijdelijk zou kunnen omdraaien.

Een zwart deken in de lucht

Het onderzoeksteam maakte al in 2011 een simulatie van wat er zou gebeuren als er 100 bommen van het soort dat op Hiroshima viel, afgevuurd zouden worden. Dat is slechts 0,03% van het huidige wereldwijde kernarsenaal, maar de gevolgen zouden catastrofaal zijn, meldt National Geographic.

Door de ontploffingen zou er volgens NASA 5 miljoen ton zwarte koolstof in de laagste luchtlaag van onze atmosfeer terechtkomen. Daar zou het licht en warmte opnemen en, net zoals een heteluchtballon, nog meer stijgen, waardoor het langer zou duren voordat het uit de lucht verdwijnt.

Een tiende minder regen

De gevolgen hier op de aarde zouden niet lang op zich laten wachten. De gemiddelde temperatuur zou de eerste drie jaar met 1,25 graden Celsius dalen. De tropen, Europa, Azië en Alaska zouden in extreme gevallen zelfs 3 tot 4 graden kunnen afkoelen. Zo’n 10 jaar na de oorlog zou het nog steeds 0,9 graden frisser zijn.

De klimaatwisseling is slechts nieuws voor de landbouw. Ook de hoeveelheid neerslag zou de eerste 4 jaar met 10% dalen en de ozonlaag zou verdunnen. Daardoor zijn mensen en het milieu minder beschermd tegen de UV-stralen van de zon.