Goudvissen maken zelf alcohol aan om te overleven in ijsmeren

Goudvissen kunnen maandenlang overleven in water dat aan de oppervlakte bevroren is en dus geen zuurstof meer bevat. Hun geheim: ze zetten giftige stoffen in hun lichaam om in alcohol, dat in het water oplost.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Wanneer het water aan de oppervlakte van meren in de winter bevriest, zitten alle levende wezens onder de ijslaag met een groot probleem. Als de zuurstof op is, maakt hun lichaam het giftige melkzuur aan en sterven ze. Maar dat is niet het geval voor de goudvis. Die blijft rustig verder zwemmen.

Dat is omdat de goudvis het melkzuur omzet in ethanol, of alcohol. Onderzoekers van de universiteit van Oslo hebben een proteïne ontdekt bij de vis, dat geactiveerd wordt bij een zuurstoftekort. Het maakt de ethanol aan, die daarna langs de kieuwen van het dier in het water terechtkomt.

Mag niet achter het stuur van een auto kruipen

Niet alle alcohol verdwijnt uit het lichaam van de kleurrijke vis. Tijdens de koude maanden in het water kan de alcoholconcentratie in het bloed van een kroeskarper, een neef van de goudvis, stijgen tot 50 mg per 100 milliliter. Dat is meer dan de toegelaten hoeveelheid voor mensen die achter het stuur van een auto willen kruipen.

"Deze diersoort benadrukt het belang van soorten die zich aanpassen aan onherbergzame omgevingen", zegt Cathrine Elisabeth Fagernes, de hoofdauteur van de studie aan NDTV. "Het laat de vis toe om concurrentie en natuurlijke vijanden in het zuurstofarme water te vermijden."