“VS-maskers afgevallen na militair dreigement tegen Venezuela”

VS-maskers afgevallen na militair dreigement tegen Venezuela
VS-maskers afgevallen na militair dreigement tegen Venezuela

De Verenigde Staten “hebben hun maskers afgezet” door te dreigen “met een militaire agressie” tegen Venezuela. Dat heeft vandaag de Venezolaanse minister van Defensie, generaal Vladimir Padrino, gezegd. De generaal betuigde op een persconferentie in Caracas nogmaals de steun van het leger aan de verkozen linkse president Nicolas Maduro, de erfgenaam van de Bolivariaanse revolutie van wijlen zijn voorganger Hugo Chavez. “Blijkbaar zijn alle andere manieren (tot regimewissel, nvdr.) uitgeput, alle manieren om een zachte coup te plegen, indirect of via (het stimuleren van) volksprotest”, zei Padrino. En dus “heeft het Noord-Amerikaanse imperium zijn masker afgegooid om de directe weg, die van een militaire agressie te kiezen”.

Vanaf nu, aldus de generaal, zal Venezuela “met het volk alle maatregelen nemen om te beschermen wat wij moeten beschermen”.

Vrijdag had VS-president Donald Trump met uitlatingen over een Amerikaanse “militaire optie” om de crisis in het olierijke Venezuela te bezweren, zich de woede van niet alleen Maduro, maar ook van een resem andere Latijns-Amerikaanse landen op de hals gehaald. Padrino bestempelde Trumps uitingen als “daden van dwaasheid”. Voor Maduro en medestanders zijn de dreigementen van Trump het zoveelste bewijs van een complot van Washington en de rechtse oppositie in Venezuela.

Vandaag goot Trumps plaatsvervanger Mike Pence nog meer olie op het vuur door in buurland Colombia Venezolaanse vluchtelingen te ontmoeten en te beloven, “druk” op de Venezolaanse regering te zetten “tot de democratie er is hersteld”. Pence zei ingegeven te zijn door “medelijden” voor de Venezolaanse bevolking. Door WikiLeaks gepubliceerde documenten geven aan dat het VS-beleid vooral tot bedoeling heeft, de terugkeer tot een “normale levering van aardolie” te bewerkstelligen.

Bron: Belga