Spanning rond Noord-Korea – China bant import van verschillende Noord-Koreaanse producten

Spanning rond Noord-Korea - China bant import van verschillende Noord-Koreaanse producten

Het Chinese ministerie van Handel heeft een importban aangekondigd voor een reeks producten uit Noord-Korea. Dat melden de Chinese media. De ban betreft steenkool, ijzer, ijzererts, lood, looderts en zeevruchten, en gaat morgen van start, aldus China Global Television Network. China, een bondgenoot van Noord-Korea, past zo de sancties toe die door de Verenigde Naties werden opgelegd tegen Noord-Korea vanwege de ballistische en nucleaire programma’s van Pyongyang. De verstrenging van de sancties werd op 5 augustus unaniem goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad, nadat Pyongyang in juli twee intercontinentale ballistische raketten testte. Het gaat om de strengste sancties ooit tegen Pyongyang na een rakettest, die de voornaamste exportproducten van Pyongyang treffen. De sancties zouden Noord-Korea tot 1 miljard dollar inkomsten per jaar kosten.

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat de sancties volgens hem slechts “een beperkt effect” zouden hebben, en stelde dat China “veel meer inspanningen” moet doen om druk te zetten op zijn buurland. China is de afnemer van 92 procent van de export van Noord-Korea. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder al dat China de sancties “100 procent” zou toepassen. Het land blijft echter ook oproepen tot een oplossing voor het Noord-Koreaanse conflict door middel van een dialoog.

In de eerste vijf maanden van dit jaar is de Chinese import uit Noord-Korea met 7 procent gedaald tegenover een jaar eerder, nadat midden februari de import van steenkool werd stopgezet. In 2016 had China nog 22,5 miljoen ton steenkool geïmporteerd, goed voor 1,19 miljard dollar. De totale import vanuit Noord-Korea naar China daalde in april met 13,4 procent, tot zijn laagste niveau sinds juni 2014.

bron: Belga