Driehonderd rebellen keren vanuit grensregio met Libanon terug naar Syrië

Driehonderd rebellen keren vanuit grensregio met Libanon terug naar Syrië

Driehonderd Syrische rebellen hebben de stad Arsal, in het noordoosten van Libanon, verlaten om terug te keren naar Syrië. Dat hebben rebellengroepen en de Hezbollah vandaag meegedeeld. De Hezbollah had enkele weken geleden samen met het Syrische leger een offensief opgestart aan de Syrisch-Libanese grens. Met die actie wilden ze zo veel mogelijk rebellen uit die regio verdrijven. Als gevolg van een deal met de Hezbollah, die meestrijdt aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad, kunnen leden van de verslagen rebellengroep nu terugkeren naar Syrië.

Zowat veertig bussen met strijders van het Saraya Ahl al-Sham, een rebellengroep die deel uitmaakt van het Vrije Syrische Leger (FSA), zijn vandaag als gevolg van die operatie samen met Syrische vluchtelingen de grens overgestoken, zo meldt Hezbollah. De strijders worden naar al-Ruhiba gebracht, een door de rebellen gecontroleerde stad zowat vijftig kilometer ten noordoosten van Damascus. Volgens de Libanese media zullen tegelijkertijd ook zowat 3.000 vluchtelingen terugkeren uit het gebied. Een deel van hen zal zich naar Assal al-Ward begeven, een stad aan de Syrisch-Libische grens die gecontroleerd wordt door het Syrische leger.

Eerder deze maand hadden ook al strijders van de aan al-Qaida gelinkte rebellengroep Fatah al-Sham de stad Arsal verlaten om naar de Syrische provincie Idlib af te zakken. Ook dat gebeurde nadat de rebellengroep een nederlaag had geleden tegen de Hezbollah.

bron: Belga