Veiligheidspersoneel luchthaven Barcelona staakt vanaf middernacht voor onbepaalde duur

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het veiligheidspersoneel van El Prat, de luchthaven van de Spaanse stad Barcelona, gaat zondag om middernacht in staking voor onbepaalde duur. De werknemers van de groep Eulen, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheidscontroles op de luchthaven, hebben een voorstel van hun directie voor een loonsverhoging van 18 procent geweigerd. Op de luchthaven El Prat zijn al prikacties bezig sinds vrijdag 4 augustus en die veroorzaakten lange wachtrijen op de al zo drukke luchthaven. De Spaanse regering had vrijdag al beslist om politieagenten naar de luchthaven te sturen. De agenten moeten inspringen om de wachtrijen te verkorten.

Donderdagavond hadden de 360 werknemers van het veiligheidsbedrijf Eulen beslist om vanaf maandag over te gaan tot een volledige staking. Ze eisen betere arbeidsvoorwaarden en weigerden een voorstel voor een loonsverhoging van 18 procent.

De stakers moeten volgens de wet wel een minimumdienstverlening van 90 procent verzekeren. Na een crisisvergadering besliste de regering vrijdag om de Guarda Civil te laten bijspringen. De agenten zullen helpen bij de controles van bagage en reizigers. Er geldt een verhoogde terreurdreiging in Spanje. De politieversterking dient om "elk probleem in dat verband" te vermijden terwijl de wachtrijen langer worden, luidt het. In Spanje geldt dreigingsniveau 4 op een schaal van 5.

bron: Belga