Dode bij aanrijding tijdens bijeenkomst van extreemrechts in Charlottesville

Dode bij aanrijding tijdens bijeenkomst van extreemrechts in Charlottesville
Dode bij aanrijding tijdens bijeenkomst van extreemrechts in Charlottesville

Er is zaterdag een dode gevallen, toen een auto inreed op een groep tegenbetogers tijdens een manifestatie van extreemrechts en neonazi’s in de stad Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia. Dat heeft burgemeester Mike Signer op Twitter meegedeeld. Volgens videobeelden en ooggetuigen reed de auto opzettelijk op de tegenmanifestanten in. Naast het dodelijke slachtoffer vielen er ook 19 gewonden, deelt de stad op Twitter mee.
Volgens het stadsbestuur botste het voertuig op twee voorliggers. Daarbij raakten verschillende voetgangers gewond. De burgers werden opgeroepen om de plaats van het ongeval vrij te maken voor de hulpdiensten. Al voor de demonstratie van verschillende extreemrechtse groeperingen was het in de stad in Virginia tot gewelddadige botsingen met tegenbetogers gekomen. Daarbij raakten zeker vijftien mensen gewond.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft ondertussen de incidenten in Charlottesville veroordeeld. In een mededeling veroordeeld hij “in de strengst mogelijke bewoordingen deze flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten”, zei Trump vanuit zijn resort in Bedminster, New Jersey. Hij riep de Amerikaanse burgers op om “samen te komen… met liefde voor ons land en ware affectie voor elkaar”. De president verwees in zijn reactie aan de media en op Twitter opvallend genoeg niet naar de rol van de neonazi’s in heel het gebeuren.
Aanleiding voor de demonstratie onder het motto “Unite the Right” was een beslissing van het stadsbestuur om een standbeeld van de geconfedereerde generaal Robert E. Lee uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) te verwijderen.

Bron: Belga