Britse ministers pleiten voor overgangsperiode na vertrek uit EU

Britse ministers pleiten voor overgangsperiode na vertrek uit EU

Er moet een tijdelijke overgangsperiode komen na de uitstap van het Verenigde Koninkrijk uit de Europese Unie in maart 2019, om meer zekerheid te geven aan bedrijven. Dat zeggen minister van Financiën Philip Hammond en minister van Internationale Handel Liam Fox in een gezamenlijke brief die zondag is verschenen in de Britse krant Sunday Telegraph. De overgangsperiode mag evenwel geen “achterpoortje” worden om toch in de EU te blijven, klinkt het. “We zijn beiden duidelijk dat tijdens deze periode het Verenigd Koninkrijk buiten de eenheidsmarkt en buiten de douane-unie zal staan en als een “derde land” zal handelen, niet als deelnemer aan de EU-verdragen.”
“Maar we zijn ook duidelijk dat tijdens deze periode onze grenzen vlot moeten blijven opereren. Goederen die op het internet gekocht worden, moeten nog steeds de grenzen oversteken, bedrijven moeten nog kunnen leveren aan klanten in de EU en onze innovatieve, wereldklasse bedrijven moeten nog het talent dat ze nodig hebben, kunnen aanwerven. Ook in de EU.” Hoe lang de overgangsperiode moet duren, staat niet in de brief.

Waarnemers zien in de gezamenlijke verklaring een verzoening tussen het kamp dat voor een zachte aanpak pleit, waartoe Hammond behoord, en het kamp dat het sterkst voor de brexit gewonnen is, waartoe Fox gerekend wordt.
Ook Brexit-minister David Davis kwam zondag met een statement: in de komende dagen zal de regering standpunt innemen over verschillende kwesties, in aanloop naar de volgende onderhandelingsronde met Brussel. Die start op 28 augustus in Brussel. Er zijn onder meer voorstellen in aantocht over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland.

bron: Belga