Arctic Race - Teuns pakt slotetappe en eindzege: "Aanval is de beste verdediging"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 25-jarige Dylan Teuns is de eindlaureaat geworden van de Arctic Race in Noorwegen geworden. De BMC-renner nam zondag in de slotrit, met start en aankomst na 160 kilometer in Tromso, de maat van iedereen. De Fransman Loïc Chetout werd tweede en de Noor Sven Erik Bystrom derde. De Noor August Jensen verloor 16 seconden op Teuns en telt in de eindstand nu 29 seconden achterstand. De Nederlander Michel Kreder werd derde. Eliot Lietaer eigende zich de vijfde plaats toe in het eindklassement. Dimitri Claeys, Kenny Molly, Bernard Eisel, Tony Hurel, Ludvik Holstad, Pavel Brutt en Jon Soeveras Breivold kleurden de lange vlucht van de etappe. Claeys bleef nog het langst van al tegenspartelen, maar op 20 kilometer van het einde werd ook hij dan ingerekend.

Bij het ingaan van de slotklim ontbond Dylan Teuns zijn duivels en zette een solo op. De man in de blauwe leiderstrui remonteerde iedereen, kwam niet meer in de problemen en haalde zo een dubbelslag binnen. Het is meteen ook de derde eindzege op rij in een rittenkoers voor Teuns die eerder al de Ronde van Wallonië en de Ronde van Polen op zijn conto schreef.

"De aanval is steeds de beste verdediging. Dat was ook vandaag het geval", lachte Dylan Teuns na afloop. "Ik wou niet wachten tot de sprint met onze groep en moest dus iets ondernemen. Mijn naaste concurrent voor de eindzege, de Noor August Jensen, volgde immers op drie seconden in de stand en ik wou niet dat hij nog eventuele bonificatieseconden zou nemen. Vandaar dat ik op de laatste helling fors doorging. Wel op het gepaste moment want ik wou mezelf halfweg de helling niet opblazen. Ik sloeg meteen een kleine kloof en toen ik een mooie voorsprong had op de top wist ik dat het binnen was. In de afdaling zouden ze me immers niet meer terugpakken."

bron: Belga