Get Even is dé thriller van de zomer

Get Even
Foto Get Even

‘Get Even’ is een genremix van narratieve game, psychologische thriller en FPS, met een unieke ambiance. Dé verrassing van de zomervakantie.

De release van ‘Get Even’ van de Poolse studio The Farm 51 en uitgever Bandai Namco werd enkele weken uitgesteld na de terreurdaad in Manchester, in mei. Eind juni werd de mysterieuze game dan toch compleet anoniem gelanceerd op pc, Xbox One en PS4, voor de bescheiden prijs van 30 euro. Het wachten meer dan waard!

Je speelt Cole Blake, een ex-huurling die wakker wordt in een vervallen psychiatrisch ziekenhuis, op zoek naar een jong meisje dat ontvoerd is en vastgehouden wordt door gewapende mannen. Je kan het avontuur in twee moeilijkheidslevels spelen: ‘Gentle’ of ‘Traumatizing’. Al maakt dat weinig uit. ‘Get Even’ moet het meer hebben van zijn sfeer dan van zijn moeilijkheid. Al vanaf de eerste minuten voel je de stress en benauwdheid. Maar in tegenstelling tot andere games worden die niet opgewekt door een stortvloed aan gore scènes. Integendeel.

Vernieuwende soundtrack

Naast het feit dat de actie zich afspeelt in een nogal verontrustend oud gesticht, grijpt de spanning je vooral naar de keel dankzij de soundtrack. Daar is duidelijk veel werk in gestoken. Om de juiste sfeer op te wekken, deden de ontwikkelaars een beroep op de Franse componist Olivier Derivière. Die ging heel vernieuwend te werk, met een soundtrack die in real time gemaakt wordt tijdens het spel. Zo hoor je bijvoorbeeld een gezoem dat sterker wordt naarmate je dichter komt bij de plek waar je naartoe moet. Maar er zijn ook aangrijpendere liedjes, gespeeld door het Brussels Philharmonic en opgenomen in België.

Get Even
Foto Get Even

‘Get Even’ is een FPS maar uiteindelijk is je belangrijkste wapen je smartphone. Die werkt als een echt Zwitsers zakmes, waarmee je aanwijzingen analyseert of zoekt met de UV-lamp, ruimtes verlicht, je oriënteert of menselijke aanwezigheid detecteert met de ingebouwde thermische camera. Maar Blake kan natuurlijk ook rekenen op enkele wapens, en dan vooral zijn verrassende ‘corner gun’ om vijanden uit te schakelen die buiten zijn gezichtsveld lopen. Op grafisch vlak heeft ‘Get Even’ niet de pretentie de mooiste game van het jaar te zijn. Maar ondanks de wat gedateerde grafische engine is het resultaat meer dan behoorlijk.

Een mooi avontuur

Hoe langer je speelt, hoe meer je begrijpt dat je je ondanks de benauwende sfeer niet echt zorgen moet maken. ‘Get Even’ wil je niet uit je zetel doen springen, maar je meenemen naar een andere dimensie. Je verzamelt elementen en gaat op onderzoek uit om te begrijpen wie Cole Blake is en hoe hij daar terechtgekomen is. En dat werkt perfect. ‘Get Even’ is een spannend, origineel en knap gemaakt avontuur.

In deze typisch releaseluwe zomerperiode weet ‘Get Even’ zich handig in de kijker te werken. Voor nog geen 30 euro krijg je een leuk avontuur, een verzorgde ambiance en een correcte spelduur van iets meer dan tien uur. Dé thriller van deze zomer!

RECENSIEOVERZICHT
Get Even