EK basket U18 (v) – België plaatst zich voor finale, goed voor een vijfde Europese medaille bij de jeugd

EK basket U18 (v) - België plaatst zich voor finale

De Belgische basketbalmeisjes hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van het EK voor speelsters onder de 18 jaar in het Bulgaarse Sofia. In de halve finales versloegen ze Tsjechië met 63-49 (rust: 29-23). De meisjes van bondscoach Arvid Diels spelen zondag tegen Frankrijk of Servië in de finale. In hun halve finale tegen Tsjechië kenden ze een moeilijk begin, maar stonden ze toch de hele wedstrijd aan de leiding. Vooral Becky Massez (7 punten, 8 rebounds), Billie Massey (16 punten, 6 rebounds), Marie Vervaet (6 punten, 12 rebounds, 6 assists) en Lore Devos (17 punten) maakten indruk bij de jonge Belgische ploeg.
Dankzij de finaleplaats is België nu al verzekerd van de vijfde medaille ooit op een EK basketbal bij de jeugd. Alle medailles werden behaald door een meisjesploeg.
In 2009 behaalde Daniel Goethals de tweede plaats op het EK U16 in het Italiaanse Napoli met onder anderen Emma Meesseman, Julie Vanloo en Antonia Delaere in zijn selectie.
Op het EK U16 van 2011 in het Italiaanse Cagliari was het Diels die opnieuw een zilveren medaille kon behalen. In zijn selectie kon hij rekenen op Julie Allemand, Hind Ben Abdelkader en Kyara Linskens. In datzelfde jaar zorgde ook de generatie van Meesseman, Vanloo en Delaere opnieuw voor Europees succes. Zij kroonden zich tot Europees kampioen op het EK U18 in het Roemeense Oradea.
In juni van dit jaar zorgden de Belgian Cats met een derde plaats in Praag voor de eerste Belgische medaille op een Europees kampioenschap bij de elite.

bron: Belga