Documentaire van Chinees Wang Bing wint Gouden Luipaard op filmfestival van Locarno

Documentaire van Chinees Wang Bing wint Gouden Luipaard op filmfestival van Locarno
Documentaire van Chinees Wang Bing wint Gouden Luipaard op filmfestival van Locarno

De documentaire “Mrs. Fang” van de Chinees Wang Bing over de laatste dagen van een vrouw met Alzheimer, heeft met de Gouden Luipaard op het filmfestival van het Zwitserse Locarno de hoogste onderscheiding gewonnen. De film vertelt het verhaal van Fang Xiuying, een boerin die al acht jaar lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Na een verblijf in een zorgcentrum, nam de familie haar terug mee naar huis en de documentaire gaat over haar laatste dagen tot haar dood in 2016. Wang Bing, die in het verleden al in de jury van het festival zetelde, is een van de meest in het buitenland bekende Chinese documentairemakers. In “Ta’ang” vertelt hij over de Birmaanse etnische minderheid, die gevangen zitten tussen een burgeroorlog en de Chinese grens, terwijl hij het in zijn negen uur durend epos in drie delen “Tie Xi Qu: West of the Tracks” heeft over de teloorgang van de complexe Chinese industrie.

De speciale prijs van de jury ging naar de Braziliaanse horrorfilm “As Boas Maneiras” (“Goede manieren”) van Marco Dutra en Juliana Rojas.
De prijs voor het beste scenario was voor “9 doigts” van de Fransman F. J. Ossang. De Française Isabelle Huppert werd gelauwerd met de prijs voor de beste actrice voor haar rol in “Madame Hyde” van de Franse regisseur Serge Bozon, terwijl de Deen Elliott Crosset Hove werd onderscheiden met de prijs van beste acteur voor zijn prestatie in “Winter Brothers” van de IJslandse regisseur Hlynur Palmason.

Bron: Belga