Dit is het perfecte bioritme

Foto Pexels

Wanneer is het tijd om te sporten en hoe laat valt aper’o’clock idealiter? De Britse voedingssupplementenfabrikant Forza deed een uitgebreid onderzoek naar het perfecte tijdstip voor dagelijkse activiteiten als sporten, eten, slapen en seks. Laat je verrassen door deze resultaten.

Het goede nieuws? Je begint de dag best met één van de leukste dingen des levens: een deugddoende vrijpartij. Vlak na het wakker worden is bij zowel mannen als vrouwen het energieniveau het hoogst. Door de seks komen endorfines vrij in het lichaam, waardoor je de rest van de dag gezegend bent met een goed humeur.

Eetpauzes

De kans is groot die stevige vrijpartij resulteert in een klein hongertje. Het beste moment voor je ontbijt is een half uur na het opstaan, dus dat komt perfect uit. Lunchen doe je best vier uur na je ontbijt en net na 18 uur is het ideale tijdstip om te dineren. Wie graag wat kilo’s kwijtspeelt, nuttigt tijdens het diner best niet meer calorieën dan tijdens de lunch.
Wie enkele stressvolle taken op de agenda heeft staan, voert die best uit drie uur na het ontwaken. Dan ben je namelijk op je scherpst en kan je je dus het best concentreren.

Als je graag wijn drinkt, doe je dat bij voorkeur wanneer je thuiskomt van je werk. Je lever heeft minstens vier uur nodig om de alcohol te verwerken. Drink dus zeker niet voor het slapengaan.

Sportpauzes

Wie geen partner heeft om zich in de ochtend stoom af te blazen, doet er goed aan om een stukje te gaan joggen. Cardio op nuchtere maag heeft een positief effect op gewichtsverlies. De bloedsuikerspiegel is dan immers laag, waardoor je lichaam meteen vet begint te verbranden. Met krachttraining wacht je beter tot ’s avonds: je lichaamskracht bouwt zich namelijk op gedurende de dag en bereikt een hoogtepunt in de vroege avond.

Het ideale tijdstip om onder de wol te kruipen is 22 uur. Het duurt ongeveer 20 minuten om in slaap te vallen, vervolgens heb je nog 90 minuten over om in de non-REM slaapt te geraken. Dit is de meest herstellende slaapfase, die idealiter intreedt voor middernacht.