Student Ihecs opgesloten in Turkije – Emmanuel Macron gaat Erdogan ontmoeten over dossier

Student Ihecs opgesloten in Turkije - Emmanuel Macron gaat Erdogan ontmoeten over dossier

De Franse president Emmanuel Macron zal een onderhoud hebben met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan, onder meer over de situatie van Loup Bureau, de Franse student aan de Brusselse journalistenschool Ihecs die sinds 26 juli opgesloten zit in Turkije. De ontmoeting zal plaatsvinden “in de komende dagen”, zo meldt het Elysée aan Franceinfo. Volgens het Elysée “volgt de Franse president met grote aandacht het dossier Loup Bureau. Hij wordt door zijn diplomaten op de hoogte gehouden van de evolutie van de situatie van de Fransman”. De Franse minister van Buitenlandse Zaken staat ook in contact met de Turkse autoriteiten over het dossier en er is ook regelmatig contact met de familie van Bureau.
Die verklaring is enigszins tegenstrijdig met de oproepen gisteren/donderdag van de advocaat en aanhangers van de journalist, die hekelden dat er weinig reactie komt van de Franse autoriteiten.

Loup Bureau wordt sinds 26 juli vastgehouden door de Turkse autoriteiten. De journalist was in de regio om een reportage te actualiseren die hij enkele jaren geleden voor TV5 Monde gemaakt had over de strijders van de Volksbeschermingseenheden. Ankara beschouwt die als de Syrische tak van de PKK. Omdat hij zijn werk niet kon doen, had hij beslist het land te verlaten, maar toen werd hij opgepakt. De Turkse autoriteiten verdenken hem van terroristische activiteiten, samen met de Koerdische strijders in Syrië.

bron: Belga