Pro League kiest voor maximale uitbreiding videoref

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Raad van Bestuur van de Pro League heeft donderdag op zijn eerste vergadering van het nieuwe seizoen beslist het gebruik van de videoref uit te breiden naar 83 wedstrijden in plaats van de aanvankelijk voorziene 48 competitieduels. "We hebben gekozen voor een maximale uitbreiding", reageerde CEO Pierre François bij Belga. Bovenop de 48 duels uit de reguliere competitie (drie thuismatchen per club) zal de VAR ook ingeschakeld kunnen worden voor de 30 wedstrijden van de play-offs, de finale van Play-off 2, de barragematch tussen Play-off 1 en Play-off 2, de finale van de Croky Cup en de twee barragewedstrijden voor promotie uit de Proximus League (1B).

"De 48 online testen in de reguliere competitie waren een minimum voor elke bond om deel te nemen aan het pilootproject van de IFAB. De Pro League wilde deelnemen an het project, maar heeft dat aantal zelf niet vastgelegd. Op basis van die 48 testwedstrijden werd het budget opgesteld en werd een technologieleverancier (Evertz, nvdr.) gekozen", legde François uit. "Binnen de Pro League werd nadien een uitbreiding besproken vanuit het idee dat het systeem zo sneller op punt zou staan. Daarvoor moesten we nagaan hoeveel geld dat zou kosten en of het technisch mogelijk was. Op basis van het budget lagen er meerdere opties op tafel. De Raad van Bestuur heeft de maximale uitbreiding verkozen met de opname van de PO1-wedstrijden."

Volgens François lag er ook een mogelijkheid op tafel om het aantal van 48 wedstrijden (drie thuiswedstrijden per club) in de reguliere competitie te verlagen naar 32 (twee thuiswedstrijden per club) om de uitbreiding naar de play-offs te realiseren. "Maar de maximale uitbreiding was voor alle clubs de logische beslissing, ondanks de kritiek die er kwam op de eerste tussenkomst van afgelopen weekend. Die kritiek is overigens normaal, we zitten in een overgangsperiode. De toeschouwers en de spelers, maar vooral ook de scheidsrechter en de videoassistent, moeten zich nog aanpassen."

De opname van de wedstrijden in Play-off 2 in het pilootproject was om financiële en organisatorische redenen niet haalbaar.

Op de laatste twee speeldagen van Play-off 1 worden de drie duels op hetzelfde moment gespeeld, op dit moment is er slechts één busje beschikbaar. Begin september wordt de uitbreiding besproken op een strategische commissie van het Referee Department. "We zullen dan op zoek gaan naar oplossingen", aldus François.

bron: Belga