“Politieke gesprekken tussen EU-landen over fipronileieren starten op 4 of 5 september”

Vanaf begin september zullen politieke gesprekken gevoerd worden over een mogelijke reactie van de Europese Unie op het fipronilschandaal. Dat zijn de Duitse minister van Economie Christian Schmidt en de Europese Commissaris voor de Volksgezondheid Vytenis Andriukaitis overeengekomen, meldt een Duitse bron. De eerste gesprekken, die er komen op vraag van Duitsland, zullen plaatsvinden op 4 of 5 september, in de marge van de bijeenkomst van ministers van Landbouw in Estland. Aan de gesprekken zullen de ministers uit de betrokken landen deelnemen.
De Europese Commissie liet eerder op de dag weten dat een officiële bijzondere vergadering over de fipronilcrisis zal plaatsvinden op 26 september. De Commissie besliste om die top pas eind september te organiseren, om voldoende tijd te hebben om alle relevante informatie te verzamelen. Het doel van de top is om lessen te trekken uit de crisis en de coördinatie en het waarschuwingssysteem te verbeteren.
De Commissie liet vrijdag weten dat de fipronilcrisis nu al zeventien landen heeft bereikt: 15 EU-landen, en Zwitserland en Hongkong.

bron: Belga