Helft van Republikeinen ziet wel iets in uitstellen verkiezingen

Helft van Republikeinen ziet wel iets in uitstellen verkiezingen

Mocht de Amerikaanse president Donald Trump beslissen om de verkiezingen van 2020 uit te stellen tot het probleem van de “kiezersfraude” is opgelost, dan zou iets meer dan de helft van de Republikeinen, dat is de partij van de president, daarmee instemmen. Dat schrijft The Washington Post donderdag.
Donald Trump won afgelopen november de presidentverkiezingen in de Verenigde Staten. Het was echter zijn Democratische tegenkandidate Hillary Clinton die het meest aantal stemmen – de popular vote – achter haar naam kreeg.
Trump is het echter niet eens met die visie; hij vindt dat Clinton die popular vote enkel kon winnen door verkiezingsfraude. De nieuwe president bedoelt daarmee dat er miljoenen illegalen hun stem hebben uitgebracht tijdens de verkiezingen in 2016. Hoewel Trumps beweringen niet konden worden hardgemaakt, stelde hij voor om integriteitscommissie op te richten om deze zaak te onderzoeken.
Trumps retoriek over verkiezingsfraude lijkt zijn doel niet te missen, blijkt nu uit een rondvraag van The Washington Post bij 1.325 Amerikanen. Meer dan helft van de respondenten (52 procent) die naar de rechterkant van het kiezersspectrum neigen, gaf aan dat ze de president zouden volgen mocht hij beslissen om de verkiezingen van 2020 uit te stellen. Als dat uitstel ervoor zorgt dat Trump en het Congres ervoor zorgen dat enkel nog “geschikte” burgers, lees: geen illegalen, kunnen stemmen, stijgt de steun van de Republikeinse stemmers tot 56 procent. Niet toevallig denkt 68 procent van de Republikeinen dat er miljoenen illegale migranten hebben gestemd tijdens de laatste presidentsverkiezingen in hun land. Iets minder dan de helft van hen is er overigens van overtuigd dat niet Clinton maar wel Trump de popular vote heeft gewonnen.

bron: Belga