Congolese regering en familie vinden akkoord over repatriëring Tshisekedi

Congolese regering en familie vinden akkoord over repatriëring Tshisekedi
Congolese regering en familie vinden akkoord over repatriëring Tshisekedi

Er is een akkoord over de repatriëring van het stoffelijk overschot van de Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi. De Congolese regering, zijn familie en zijn partij UDPS hebben daarover begin juni een akkoord gevonden, zo is vernomen in de familiale en politieke entourage. Tshisekedi overleed op 1 februari in Brussel. Hij werd 84. De repatriëring werd al verschillende keren aangekondigd en uitgesteld. De vrees bestaat dat de terugkeer van zijn stoffelijk overschot grote manifestaties op de been brengt in Congo, terwijl het land kreunt onder een ernstige politieke crisis, met president Joseph Kabila die zich aan de macht vastklampt. Tshisekedi was een van de belangrijkste tegenstanders van Kabila. Honderdduizenden Congolezen wachtten hem eind juli 2016 bij zijn terugkeer in Kinshasa op na een lang medisch verblijf in Brussel.

In het document verbinden de drie partijen er zich toe “de nagedachtenis” van Tshisekedi “te eren” en “de harmonieuze organisatie van de begrafenis” niet “te verstoren”. Volgens het akkoord zal de Congolese staat alle kosten voor de organisatie van de begrafenis op zich nemen. Het stoffelijk overschot zou ook te zien zijn in het Congolese parlement.

Uiteindelijk zal Tshisekedi ter aarde besteld worden in N’sele, op 80 kilometer van de hoofdstad Kinshasa. Familie en regering waren het niet eens over waar de oppositieleider begraven moest worden: de familie wilde hem begraven op de zetel van de UDPS, de regering wou hem een laatste rustplaats geven op een kerkhof in het centrum van Kinshasa.

Volgens een woordvoerder van de familie zou de repatriëring “begin september” kunnen plaatsvinden. Een speciaal vliegtuig zal daarvoor naar Brussel worden gestuurd. Het lichaam van Tshisekedi wordt bewaard in een funerarium in Elsene.

Bron: Belga