WK atletiek - Turk Ramil Guliyev houdt Wayde van Niekerk van historische dubbel

Wayde van Niekerk, dinsdag de snelste op de 400 meter, is er donderdag niet in geslaagd ook de 200 meter te winnen op de wereldkampioenschappen atletiek in Londen. De 25-jarige Zuid-Afrikaan moest met twee honderdsten de duimen leggen voor de Turk Ramil Guliyev. Die won in 20.09. Van Niekerk pakte in 20.11 zilver, de Trinidiaan Jereem Richards eveneens in 20.11 brons. Van Niekerk had de tweede atleet in de geschiedenis kunnen worden die de dubbel 200-400 meter realiseert op een groot kampioenschap. De Amerikaan Michael Johnson slaagde daar wel in op het WK van 1995 en op de Spelen van 1996. Op de 400 meter veroverde Van Niekerk ook op de vorige WK al de titel en kroonde hij zich vorig jaar in Rio tot olympisch kampioen, op de 200 pakte hij donderdag zijn eerste eremetaal. De 27-jarige Guliyev stond voor het eerst op een podium bij een groot kampioenschap. Op het vorige WK werd hij zesde, op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro finishte hij vorig jaar als achtste en laatste in de finale.

Isaac Makwala, met 19.77 houder van de beste wereldjaarprestatie en in Londen tot de publiekslieveling uitgegroeid, werd in 20.44 zesde. Dat Makwala de finale liep was al een prestatie op zich. De 30-jarige Botswaan moest maandag gedwongen forfait geven voor de reeksen omdat hij getroffen was door het norovirus. Woensdag kreeg hij van de IAAF alsnog de kans om zich helemaal in zijn eentje voor de halve finales te plaatsen, waarna hij zijn halve finale dezelfde avond nog moest lopen.