Presidentsverkiezingen Kenia – Internationale waarnemers roepen op tot geduld: geen tekenen van manipulatie

Presidentsverkiezingen Kenia - Internationale waarnemers roepen op tot geduld: geen tekenen van manipulatie
Presidentsverkiezingen Kenia - Internationale waarnemers roepen op tot geduld: geen tekenen van manipulatie

De internationale waarnemers voor de verkiezingen in Kenia hebben de bevolking opgeroepen tot geduld. Kiescommissie IEBC is donderdag, twee dagen na de verkiezingen, nog bezig met de validatie van de stemmen. Gisteren zei oppositieleider Raila Odinga bewijzen te hebben van een hacking van de IEBC, die leidde tot grootschalige fraude en een onterechte overwinning van zittend president Uhuru Kenyatta. De verschillende waarnemersmissies, van de EU, Afrikaanse Unie, Commonwealth en Carter Center, maakten vandaag hun bevindingen bekend, en zij zeggen alvast geen tekenen van gecentraliseerde manipulatie gezien te hebben. “De verkiezingen waren over het algemeen geloofwaardig”, klinkt het. Gisteren kwam het tot protest in het oppositiebolwerk Kisumu en enkele sloppenwijken van hoofdstad Nairobi, maar vandaag melden internationale correspondenten dat het kalm is in de straten van Kenia’s grootste steden. Er vielen gisteren vier doden, bij twee verschillende incidenten in twee sloppenwijken van Nairobi.
John Dramani Mahama, oud-president van Ghana en leider van de Commonwealth-delegatie, vroeg de aantijgingen over hacking, aangekaart door Odinga, serieus te nemen. “Maar elke onenigheid moet opgelost worden via de voorgeschreven wettelijke weg.”

Voor de officiële resultaten gemeld kunnen worden, wacht de kiescommissie nog op de ontvangst van de processen-verbaal uit alle 40.883 stembureaus. Wanneer de volledige resultaten gemeld zullen worden, is nog niet bekendgemaakt, maar IEBC heeft de wettelijke verplichting ten laatste 15 augustus te communiceren. “Men moet IEBC de tijd geven om zijn taak te volbrengen: ze werken 24 uur op 24”, aldus het europarlementslid Marietje Schaake. “We blijven iedereen oproepen kalm en vreedzaam te blijven. Ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid van de Kenianen vrede wil.”

Alle waarnemers besloten dat de verkiezingen op dinsdag goed zijn verlopen, hoewel ze eraan toevoegden dat het kiesproces verre van afgerond is. Ongeveer 400 buitenlandse waarnemers waren voor de verkiezingen in Kenia. De delegatie van het Carter Center, van oud-president Jimmy Carter, werd geleid door de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Bron: Belga