Fipronil in eieren – Landbouwminister Nedersaksen wil EU-taskforce

De minister van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Christian Meyer, pleit naar aanleiding van het eierschandaal voor een EU-taskforce, die nauwer moet gaan toezien op de voedselveiligheid in Europa. “Ik vraag een EU-taskforce, die controlebevoegdheid heeft op Europees niveau, ter bescherming van de consument”, zei hij in de krant “Neuen Osnabrücker Zeitung”.
De minister verwees naar de eiercrisis in Nederland en België, “waar door onenigheid tussen nationale autoriteiten informatie ter bescherming van de volksgezondheid van miljoenen Europeanen bleef liggen”.
En ook de Duitse boeren vinden het niet kunnen dat bepaalde informatie veel te laat doorstroomt. “We hebben waardevolle tijd verloren, om de verspreiding van eieren op de Europese markt tegen te houden”, zei Udo Hemmerling van de Duitse boerenbond. Het Europese waarschuwingssysteem moet volgens hem beter functioneren.
Duitse boeren zullen schadevergoeding moeten eisen bij de veroorzakers van de crisis, “zij die het verboden fipronil hebben gemengd onder het ontsmettingsmiddel”, aldus Hemmerling.

bron: Belga