Europese Unie voegt 9 personen toe aan Noord-Koreaanse sanctielijst

Europese Unie voegt 9 personen toe aan Noord-Koreaanse sanctielijst

De Europese Unie heeft negen personen en vier entiteiten toegevoegd aan zijn Noord-Koreaanse sanctielijst, wat betekent dat de tegoeden van de betrokkenen bevroren wordt en er een Europees inreisverbod wordt uitgevaardigd. De EU zet daarmee de nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Noord-Korea om in eigen maatregelen. De Veiligheidsraad keurde afgelopen zaterdag nieuwe sancties tegen Noord-Korea goed vanwege de niet-aflatende pogingen van Pyongyang om zijn nucleaire en ballistische programma verder te ontwikkelen. Door de overwegend economische sancties zullen de Noord-Koreanen naar schatting 1 miljard dollar (850 miljoen euro) aan inkomsten derven.

De VN vraagt de internationale gemeenschap ook negen personen en vier entiteiten toe te voegen aan de bestaande sanctielijsten. Dat is precies wat de Europese lidstaten vandaag hebben gedaan. Een van de geviseerde entiteiten is de door de Noord-Koreaanse staat gecontroleerde Foreign Trade Bank, ’s lands grootste bank waar buitenlandse valuta kunnen worden omgeruild.

In totaal werden er nu al 62 personen en 50 entiteiten in Noord-Korea gesanctioneerd door de Verenigde Naties en de EU. Eenenveertig andere personen en 7 andere entiteiten werden alleen door de EU gestraft.

De EU-lidstaten nemen zich voor de overige elementen van de VN-resolutie over Noord-Korea zo snel mogelijk om te zetten.

bron: Belga