Eén Belg bij passagiers radioactief bestraalde vlucht

De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft één Belgische passagier geïnformeerd over een stralingsdosis die de persoon mogelijk opliep tijdens een vlucht, waarin een radioactieve zending onvoldoende was verpakt. Dat meldt de nucleaire waakhond FANC. op 25 juli kwam bij NTP Radioisotopes (Europe) in Fleurus een slecht verpakte radioactieve zending toe uit Egypte, via het Zwitserse Zürich. Tot de aflevering in Fleurus lag het pakje opgeslagen in een specifiek gebouw voor radioactieve stoffen in Zaventem. Op het bedrijf werd een abnormaal hoog stralingsniveau gemeten en het FANC werd erbij gehaald. Omdat het pakje had meegevlogen als vracht in een passagiersvlucht – wat wel vaker gebeurt – werd de stralingsdosis voor passagiers berekend.

Zowat twintig personen liepen maximaal 6,6 millisievert (mSv) op tussen Caïro en Zürich. Voor een achttal passagiers tussen Zürich en Brussel ging het om maximaal 3,1 mSv, ruim drie keer het jaarmaximum van 1 mSv. De Zwitserse autoriteiten hebben intussen de betrokken landen een lijst met hun onderdanen op de vluchten bezorgd. “Bij dit incident was één Belgische passagier betrokken. In samenwerking met het FANC contacteerde de FOD Volksgezondheid deze passagier om hem te informeren over de dosis die hij mogelijk opliep tijdens deze vlucht”, stelt het FANC, “en ook om hem ervan te verzekeren dat deze blootstelling geen significante gevolgen heeft voor zijn gezondheid. De passagier moet dus geen specifieke maatregelen nemen.”

Uit een verdere analyse blijkt volgens het FANC dat andere betrokken in België – zoals afhandelaars op Zaventem en de transporteur in België – maximale doses “ruim onder” de 1 mSv zouden hebben opgelopen. Het FANC heeft geen informatie over de activiteiten op Egyptisch grondgebied. Het maakte de eigen informatie over aan de Egyptische collega’s. Tot slot blijft ook het niveau 2 – een ‘incident’ – gehandhaafd op de INES-schaal (International Nuclear Event Scale).

bron: Belga