Australisch Hooggerechtshof moet zich uitspreken over stemming per brief rond homohuwelijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Australische Hooggerechtshof moet zich uitspreken over de vraag of het referendum per brief over het homohuwelijk grondwettelijk is. Het gaat om de volgende stap in de soap rond de stemming over het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in Australië. De conservatieve premier Malcolm Turnbull wilde een volksstemming organiseren over het homohuwelijk. Een verplichte stemming, waarvan de resultaten niet bindend zijn. Indien het volk instemt met het homohuwelijk, komt de kwestie voor het parlement. Vorig jaar stemde de Senaat al tegen de organisatie van zo'n "plebiscite".

Gisteren heeft premier Turnbull aan het Statistisch Bureau gevraagd om een stemming per brief te organiseren voor alle geregistreerde kiezers. Het zou gaan om een niet-verplichte, niet-bindende stemming, waarna het parlement zich over de kwestie moet uitspreken. Voorstanders van het homohuwelijk en de oppositie willen geen referendum, maar willen dat het parlement zijn verantwoordelijk opneemt en stemt over de kwestie.

De aanhangers van het homohuwelijk menen dat de overheid niet de opdracht kan geven om 122 miljoen Australische dollar (82 miljoen euro) uit te geven aan een stemming per brief zonder het parlement te raadplegen. Turnbull liet al weten dat de overheid het parlement niet over het homohuwelijk zal laten stemmen moest het Hooggerechtshof zich uitspreken tegen de stemming.

Jonathan Hunyor van het Public Interest Advocacy Centre, die in naam van de voorstanders van het homohuwelijk de klacht heeft ingediend, stelt dat het Bureau of Statistics de stemming niet mag organiseren, omdat homorechten geen statistische kwestie zijn.

Het al dan niet toelaten van het homohuwelijk staat al een tiental jaar op de Australische politieke agenda. Volgens opiniepeilingen is 60 procent van de Australiërs voor het homohuwelijk. Tegenstanders van een volksstemming menen echter dat veel jonge mensen, die niet geregistreerd zijn als kiezer, vergeten zullen worden, en dat het systeem vatbaar is voor verkiezingsfraude.

Verschillende parlementsleden, zoals de conservatieve ex-premier Tony Abbott, hebben al laten weten dat ze tegen de legalisering van het homohuwelijk zullen stemmen, zelfs al stemt het volk voor.

bron: Belga