Vergeet je dit ook altijd als je je tanden poetst?

Vergeet je dit ook altijd als je je tanden poetst?
EPA / M. Sharma

Al van kleins af aan leer je dat je je tanden elke dag minstens twee keer moet poetsen. Toch doen heel wat mensen dat nog altijd fout, beweert tandheelkundige Jessica Hilburg.

Volgens de expert van de New York University College of Dentistry zien mensen vaak een belangrijke plek over het hoofd. “Vooral de achterkant van de tanden en het gehemelte wordt vergeten”, vertelt ze aan de Huffington Post. “Die delen van het gebit zie je namelijk niet in de spiegel. Toch kunnen daar ook etensresten en tandplak achterblijven. Het is dus belangrijk om die plekjes ook goed te poetsen.”

Twee minuten

Onder goed poetsen verstaat Hilburg dat je minstens twee minuten in de weer bent met je tandenborstel. “Idealiter neemt het karwei minstens twee minuten in beslag. Je hebt een minuut nodig voor de voor- én achterkant van je bovenste rij tanden. Hetzelfde geldt voor de onderste rij van je gebit.”

Niet te hard en niet te zacht

Een laatste fout waar ze mensen regelmatig op betrapt, is dat we te veel druk uitoefenen. “Hierdoor beschadig je het tandvlees en je tanden”, legt ze uit. Te weinig druk is ook niet goed, want dan krijg je het tandplak niet weg. “Je moet zelf zien wat comfortabel aanvoelt, zonder dat je daarbij de haartjes van de tandenborstel plat duwt. Als je klaar bent, moet je een fris en proper gevoel hebben”, raadt ze aan.

Tot slot is het belangrijk om geen lange, brute bewegingen te maken. “Gebruik korte, ronde bewegingen. Dan kan je veel beter tussen de spleetjes tussen de tanden. Vergeet ook niet te flossen en reinig je tong voor een frissere adem.”