Parket schakelt versnelling hoger in fipronildossier

fipronil
Belga / K. Van Accom

Het parket heeft elf huiszoekingen uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar fipronilbesmetting van eieren in Nederland. Ook bij onze noorderburen vonden huiszoekingen plaats, waarbij twee personen werden opgepakt.

Er werd belastend materiaal in beslag genomen, meer wou het Antwerps parket niet kwijt over de actie die gisteren over heel het land werd uitgevoerd. Een zeventigtal leden van de federale politie en van het federaal voedselagentschap FAVV vielen binnen op elf adressen. Ze waren op zoek naar elementen in het onderzoek naar de fipronilbesmetting van eieren.

Stof in voedselketen

Het parket bevestigt dat het op 19 juli een onderzoek startte op basis van een melding van het FAVV, omdat was gebleken dat het Belgisch bedrijf Poultry-Vision illegaal fipronil zou hebben toegevoegd aan ontsmettingsmiddelen voor de bestrijding van bloedluis bij pluimvee en dat de stof ook in de voedselketen was terechtgekomen. Intussen zouden er in het Belgische luik van het onderzoek 26 verdachten in beeld zijn. Het dossier draait onder meer rond schriftvervalsing, illegale uitoefening van diergeneeskunde en inbreuken op Europese regelgeving inzake levensmiddelenwetgeving.

Bedrijfsleiders opgepakt

Bij huiszoekingen in Nederland werden de twee bestuurders van Chickfriend opgepakt. Volgens de advocaat van Poutlry-Vision-zaakvoerder Patrick R. waren de bedrijfsleiders op de hoogte dat er fipronil zat in het product dat ze van hem kochten.