Canada bouwt opvangkamp aan grens

Grens Canada
AFP / G. Robins

In Canada zijn zo’n honderd soldaten gestart met de bouw van een tentenkamp aan de Amerikaanse grens. Zo wil het land het groeiend aantal asielzoekers uit de Verenigde Staten opvangen.

Het tentenkamp is een tijdelijke maatregel en komt in Saint-Bernard-de-Lacolle, op zo’n 60 kilometer van Montreal. Er kunnen ongeveer 500 mensen terecht. “De tijdelijke faciliteit komt er om te anticiperen op een grote instroom van asielzoekers uit de VS”, verklaart Stephane Malepart, woordvoerder van het Canada Border Services Agency (CBSA).

Wie vanuit de VS de grens met Canada legaal oversteekt, maakt geen kans op asiel, want de VS worden beschouwd als een veilig land. Maar dat is anders voor mensen die de grens illegaal oversteken. Dan geldt immers de Vluchtelingenconventie en moet hun asielaanvraag worden behandeld.

Tweehonderd per dag

Intussen hebben al duizenden de grens met Canada overgestoken, vaak op een illegale manier. In de buurt van Saint-Bernard-de-Lacolle is het aantal de jongste weken verviervoudigd, tot zo’n tweehonderd per dag. Die grote toestroom zorgt voor opvangproblemen.

Veel van de asielzoekers zijn Haïtianen, die al jaren in de Verenigde Staten leven maar door het strengere bewind van president Donald Trump dreigen gedeporteerd te worden. Toch is het niet zeker dat ze wel in Canada kunnen verblijven, want ook daar is de tijdelijke verblijfsstatus na de aardbeving van 2010 in Haïti intussen opgeheven. Om in aanmerking te komen als erkende vluchteling, moet men voldoen aan de voorwaarden van de Conventie van Genève.