Theuns boekt eerste zege in WorldTour

Edward Theuns wint de vierde rit in de BinckBank Tour
Belga / D. Stockman

In de BinckBank Tour heeft Edward Theuns de oppermacht van Peter Sagan doorbroken. De BMC-renner zette de vierde etappe naar zijn hand in de spurt, meteen zijn eerste overwinning in de WorldTour.

De vorige twee etappes in lijn waren allebei een prooi voor Peter Sagan, die in Lanaken  de honderdste profzege uit zijn carrière kon boeken. Net als een dag eerder in Ardooie moest de Slovaak dan wel rekening houden met Edward Theuns.

De 26-jarige Oost-Vlaming greep in de derde rit nog net naast de bloemen, maar in de vierde etappe was het bingo. Toen een late aanval van Yves Lampaert strandde op een zucht van de streep, bleek Theuns de snelste van het pak.

Hij hield zo de Sloveen Marko Kump achter zich, terwijl Tim Merlier naar een knappe derde plaats reed. Sagan viel naast het podium, net als de Nederlander Dylan Groenewegen.

Greipel in de aanval

Andere topsprinters als Arnaud Démare en Marcel Kittel moesten vroeger al afhaken door het hoge tempo en de gure weersomstandigheden. Ook André Greipel sprintte niet mee, maar om een heel andere reden.

Na tal van mislukte sprints gooide de Duitser van Lotto-Soudal het over een andere boeg. Hij trok mee ten aanval, maar die vlucht leverde niets op.

In het algemeen klassement behoudt de Zwitser Stefan Küng de leiding. De winnaar van de tijdrit telt vier seconden voorsprong op de Pool Maciej Bodnar en vijf op de Nederlander Tom Dumoulin en Peter Sagan. Morgen staat een mini-versie van de Amstel Gold Race op het programma, met start en aankomst in Sittard-Geleen