Robots begrijpen nu ook wanneer je sarcastisch bent

Een robot van de Amerikaanse universiteit MIT kan aan de hand van emoji's bepalen of een bericht sarcastisch is of niet. Het programma zou van pas kunnen komen om online discussie te modereren.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Onderzoekers aan prestigieuze universiteit MIT hebben met DeepMoji een nieuw pareltje ontwikkeld. De robot vertaalt volgens een specifiek algoritme berichten op sociale media en kan zelf besluiten of de tekst al dan niet sarcastisch bedoeld is.

Om de robot die gave aan te leren, hebben de onderzoekers hem 1,2 miljard berichten laten lezen. Daarbij moest DeepMoji vooral focussen op de manier waarop 64 populaire emoji's gebruikt worden. Aan de hand daarvan bepaalt het programma de emotionele subtext van het bericht.

Emoji's als nieuwe taal

"Online kunnen we de intonatie van onze stem of onze lichaamstaal niet gebruiken. Daarom gebruiken we emoji's", aldus Iyad Rahwan, assistent-professor bij MIT, aan de MIT Technology Review. "Ons neurale netwerk heeft geleerd om een verband te leggen tussen een soort taal en een emoji."

Bij tests deed het programma het beter dan mensen. Deepmoji herkende in 82% van de gevallen het sarcastische bericht, terwijl dat bij mensen slechts 76% was. De robot werd initieel ontwikkeld om racistische berichten op te sporen, maar de onderzoekers beseften al snel dat het ook sarcasme moest herkennen om efficiënt te zijn.

Lissabon beweert beter te doen

Dat obstakel heeft eerdere pogingen voor een soortgelijke programma ook al kopzorgen bezorgd. De Amerikaanse geheime dienst meldde in 2014 dat het bezig was met een programma dat sarcasme kon oppikken, als onderdeel van een grootschalige socialemedia-monitor. Ook de universiteit van Lissabon beweert zo'n programma te hebben geschreven. Zij baseren zich op de woorden uit vroegere berichten van de auteur en stellen dat ze een nauwkeurigheid van 86% bereikt hebben.