Britse tiener ondergaat drie geslachtsveranderingen

Foto R.V.

De mens is van nature een twijfelaar, maar bij de 23-jarige Ria Cooper is de twijfel wel erg ver doorgeslagen. De Britse jongedame werd geboren in een mannenlichaam en werd op haar vijftiende de jongste Brit ooit om een geslachtsverandering te ondergaan, weer ongedaan te maken én opnieuw te ondergaan.

Toen de 15-jarige Ria bij de dokters aanklopte voor een eerste behandeling, bestond er weinig twijfel. Ria was een vrouw, geboren in een mannenlichaam. Daarom kreeg ze in haar pubertijd hormonen en blockers om te zorgen dat ze borsten zou ontwikkelen en om de baardgroei tegen te gaan.

Sociale druk

Maar op haar achttiende, net voor ze een operatie onderging, besloot ze dat ze zich niet helemaal goed voelde bij haar nieuwe identiteit. Ria werd opnieuw Brad, de naam die ze bij haar geboorte kreeg. Veel mensen trokken daardoor de conclusie dat ze te jong was om te weten wat ze écht wilde.

Vijf jaar later beseft Brad echter dat er iets grondig mis is. Ze is wel degelijk een vrouw en wil het vrouw-zijn opnieuw een kans geven. “Ik heb altijd al geweten dat ik een vrouw was”, legt ze uit in een interview. “Ik voelde gewoon te veel druk van buitenaf om normaal te zijn. Maar nu besef ik pas dat me dat ongelukkig maakte”.