WK atletiek - Ismael Debjani: "Londen is de bekroning van mijn seizoen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ismael Debjani mag donderdagavond op 26-jarige leeftijd voor het eerst proeven van atletiek op het hoogste niveau. Debjani verbeterde op 11 juni het Belgisch record op de 1.500 meter en zal ook op die afstand de Belgische kleuren verdedigen op het WK in Londen. Hoge verwachtingen heeft Debjani evenwel niet. "Er zijn geen toeristen op dit WK. Het zal zwaar worden." Er was lang twijfel of Debjani wel zou kunnen afreizen naar Londen. Op 22 juli liep hij namelijk een kuitblessure op tijdens de meeting van Heusden. Debjani kon gedurende een week niet trainen, waardoor zijn voorbereiding fel verstoord werd. Daardoor moest hij zijn trainingsarbeid afgelopen week gevoelig optrekken.

"Ik ben minder fris dan ik had gewild", geeft Debjani toe. "Maar ik ben klaar om te lopen. Ik ben blij dat ik aan de start zal staan. De zin is er in ieder geval. Ik heb al gewonnen door hier aan de start te staan. Ik had dit seizoen twee doelen: het Belgisch record verbeteren en op het WK in Londen staan. Dit is de bekroning van mijn seizoen. Ik wil mij hier vooral amuseren. Misschien stoot ik door naar de halve finales van vrijdag, maar misschien ook niet."

Atypisch is een beschrijving die goed past bij de atleet Debjani. In 2011 kwam hij zonder een concreet doel in de atletiek terecht en had hij enkele jaren nodig om zich volledig te kunnen ontplooien. Vorig jaar eindigde hij als elfde in de finale van de 1.500 meter op het EK atletiek in Amsterdam, maar greep hij wel naast een ticket voor de Olympische Spelen van Rio.

De wedstrijden op grote kampioenschappen zijn vaak heel tactisch en Debjani erkent dat hij daarin nog ervaring mist. "Het was op het EK in Amsterdam dat ik voor het eerst tactisch moest lopen. Dat is me toen gelukt, maar ik had wel het geluk dat ik in kleine gaatjes kon duiken. Voor hetzelfde geld was ik uitgeschakeld. De mensen realiseren zich niet dat dit het wereldkampioenschap is. Het Europees kampioenschap is zwaar, maar het is mogelijk om de finale te behalen. Maar als zich hier hetzelfde afspeelt, zal ik uitgeschakeld worden in de reeksen. Ik heb geen ervaring. Om een goed resultaat te behalen, heb je veel ervaring nodig."

bron: Belga