Presidentsverkiezingen Kenia – Start van spannende strijd

In Kenia zijn de kiesbureaus iets na 6 uur plaatselijke tijd opengegaan voor de presidentsverkiezingen, die erg spannend beloven te worden. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat uittredend staatshoofd Uhuru Kenyatta een tweede mandaat krijgt. Hij riep de bevolking maandagavond in een televisietoespraak op om geen geweld te gebruiken. In de hoofdstad Nairobi zijn er heel wat ordehandhavers op straat te zien. De oppositie vreest dat dit mensen zal thuishouden. Maar daar is dinsdagochtend nog weinig van te merken. Op veel plaatsen stonden een uur voor opening van het stembureau al lange rijen wachtenden.
Over het hele land kunnen 19,6 miljoen mensen hun stem uitbrengen, over in totaal 41.000 stemlokalen. Men moet niet alleen een keuze maken voor de president, maar ook voor het parlement, gouverneurs en lokale besturen.
Er kan tot 17 uur lokale tijd gestemd worden. De eerste resultaten worden pas woensdag verwacht. Maar als het echt te nipt is, kan het zelfs dagen duren voor de winnaar zich uitspreekt.

Bron: Belga