Overheidsrapport VS onrustwekkend over klimaatverandering

Overheidsrapport VS onrustwekkend over klimaatverandering
Overheidsrapport VS onrustwekkend over klimaatverandering

De gemiddelde temperaturen in de Verenigde Staten zijn snel en spectaculair gestegen. De voorbije decennia waren de warmste in 1.500 jaar, blijkt uit een voorlopig rapport van de federale overheid in de VS, waarover de New York Times vandaag bericht.
“De Amerikanen ervaren tegenwoordig de gevolgen van de klimaatverandering”, zegt het rapport, dat opgesteld werd door dertien agentschappen. De administratie van president Donald Trump keurde het rapport niet goed en maakte het niet publiek.

Het document spreekt de beweringen van president Trump en zijn regering tegen. Zij houden vol dat het niet bewezen is dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatverandering, schrijft de New York Times. Het ontwerprapport, onderdeel van een nationale evaluatie van de klimatologische omstandigheden in de VS, wordt om de vier jaar opgesteld. De Nationale Academie voor Wetenschappen heeft het ondertekend.

De VS bevestigden vrijdag formeel aan de Verenigde Naties dat het zich wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei wel dat het bereid blijft tot onderhandelingen.

Trump, trouw aan zijn verkiezingsbeloftes, kondigde op 1 juni aan dat de VS zich terugtrekken uit het akkoord, dat 195 landen in december 2015 ondertekenden in Parijs. Trump beweert dat het nefast is voor de Amerikaanse economie. Hij sloot evenwel niet uit dat zijn land zich opnieuw aansluit bij het akkoord na heronderhandelingen, of dat er een “nieuw akkoord” uit de bus komt in het voordeel van de VS.

Het klimaatakkoord beoogt om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius.

Bron: Belga