Gevechtsvliegtuigen voor palmolie: Indonesië slaat munt uit sancties tegen Moskou

Gevechtsvliegtuigen voor palmolie: Indonesië slaat munt uit sancties tegen Moskou
Gevechtsvliegtuigen voor palmolie: Indonesië slaat munt uit sancties tegen Moskou

Indonesië gaat palmolie, koffie en thee ruilen tegen Russische gevechtsvliegtuigen. Het land wil zo profiteren van de nieuwe internationale sancties tegen Moskou, zegt een plaatselijke verantwoordelijke vandaag. Indonesië tekende afgelopen week een ontwerpakkoord met Rusland. Het land zal elf Russische Soechoj-gevechtsvliegtuigen kopen in ruil voor basisgoederen, zegt een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Handel.

“Het idee ontstond vorig jaar. Sommigen suggereerden dat Indonesië basisgoederen van bij ons zou moeten ruilen tegen vliegtuigen”, zei woordvoerder Marolop Nainggolan aan AFP.

De nieuwe sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten van begin deze maand viseren Rusland vanwege zijn vermoedelijke inmenging in het kiesproces van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook zijn ze een reactie op de annexatie van de Oekraïense regio van de Krim.

De Indonesische minister van Handel, Enggartiasto Lukita, rook een opportuniteit voor Indonesië, nu Rusland gedwongen op zoek moest naar nieuwe markten. “Dit is een opportuniteit die we niet uit het oog mogen verliezen”, zei hij afgelopen week in Moskou.

Het akkoord, tussen het Russische staatsbedrijf Rostec en het Indonesische PT Perusahaan Perdagangan Indonesia, kan de weg vrijmaken voor ruimere bilaterale akkoorden over energie en luchtvaart, zei Lukita. Rusland en Indonesië laten wel na te communiceren over de totale omvang van de ruildeal.

Bron: Belga