Eiercrisis: FAVV benadrukt dat niemand op 15 mei al weet had van fipronil in eieren

Eiercrisis: FAVV benadrukt dat niemand op 15 mei al weet had van fipronil in eieren

Het federaal voedselagentschap FAVV benadrukt dat er op 15 mei nog niemand weet had van fipronil in eieren. Op die datum is slechts het eerste staal genomen, waarna dat naar een laboratorium vertrok voor analyse, klinkt het in reactie op uitspraken van Groen-Europarlementslid Bart Staes. “Het bedrijf dat op 2 juni bij ons melding heeft gedaan, nam op 15 mei het allereerste staal. Dat gebeurde tijdens een standaardcontrole in het eigen controlesysteem met het oog op verdere analyse door een laboratorium”, verduidelijkt FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. “Pas toen het bedrijf de resultaten ontving, wist het dat er fipronil in de eieren aanwezig was. Bedrijven zijn verplicht om ons dat zo snel mogelijk te melden en op 2 juni zijn wij op de hoogte gebracht.”

Op 15 mei kon dus niemand weten dat er zich een probleem stelde met fipronil, beklemtoont Stragier. “De datum staat in de Europese documenten, maar dat is slechts de datum van de staalname. Het betrokken lot is ook nooit in de handel gekomen, maar daarop verder door het FAVV geanalyseerd.”

Staes had echter ook kritiek op de late Europese waarschuwing. “Pas op 20 juli werden de andere lidstaten op de hoogte gebracht. Een dag later werd er aanvullende info verstrekt en vanaf 27 juli zijn er vragen gekomen van Duitsland en Nederland.”

Bij het FAVV klinkt het dat men nog werkt aan de hele chronologie. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het rapport voor de bevoegde ministers Denis Ducarme en Maggie De Block. Morgen volgt meer tekst en uitleg in de Kamer.

bron: Belga