Witte wijn ijskoud drinken: doen of niet?

Witte wijn ijskoud drinken: doen of niet?
Unsplash / J.P. Valery

Zelfverklaarde wijnkenners beweren wel eens dat je witte wijn best ijskoud drinkt. Maar klopt die uitspraak wel?

Sommelier Patrick Cappiello werkt het misverstand meteen uit de wereld. “Geen enkele wijn mag koud geschonken worden, zelfs geen witte wijn”, stelt de expert in Huffington Post. En Cappiello mag je met een gerust hart geloven, want in 2014 werd hij door Food & Wine Magazine nog uitgeroepen tot Sommelier van het jaar.

 

De ideale temperatuur om een witte wijn uit te schenken, is tussen de 7 en 12 graden Celsius. “Als je wijn iets warmer is, komen veel meer aroma’s vrij”, legt Cappiello uit. Ter vergelijking: een koelkast heeft meestal een temperatuur tussen de 3 en 4 graden. Dan proef je met andere woorden veel minder.

Uitzondering

Toch is er een uitzondering op de regel. Als het buiten heel warm is, zal de temperatuur van de wijn in het glas zich snel aanpassen. Alleen dan kan de lekkere drank tot zijn recht komen als je de fles iets frisser bewaart.

[polldaddy poll=”9804960″]